Organizirana je edukacija u sklopu projekta Interreg-IPA CBC (CRO-BIH-MNE) koji je 85% sufinanciran EU bespovratnim sredstvima

DIN-DON Gradec

Edukaciju su održale djelatnice Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije ispostave Sv. Ivan Zelina koje su nas upoznale s postupcima pružanja prve pomoći i oživljavanja, načinom rukovanja i upotrebe AVD-a,  te prve pomoći pri gušenju djeteta (izbacivanjem stranog tijela iz organizma). Sve se odvilo s namjerom kako bi djelatnici DV “Din- Don” Gradec i OŠ Gradec bili u stanju prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć u slučaju istih. Kako je već Općina Gradec prije dvije godine osigurala AVD uređaj u centru našeg naselja, ovo je još jedan dobar razlog da se što više ljudi educira, iako se nadamo da ga nikada nećemo morati upotrijebiti.

O AVD uređaju/aparatu za pružanje pomoći unesrećenom: 

Krajem prošlog stoljeća, pojavili su se automatski vanjski defibrilatori (engl. AED = automatic external defibrillator, u Hrvatskoj se još koristi naziv AVD). Istraživanja su pokazala značajno povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar, a na njima je primjenjena brza defibrilacija. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem. Dakle, to su uređaji, koji vrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju. Potpuno su sigurni, jer uređaj neće dozvoliti defibrilaciju osim u slučaju kada je 100% sigurno da je unesrećeni u takvom stanju da mu samo defibrilacija može spasiti život. Dakle, s AED-om se može samo pomoći, a nikako naštetiti. 

https://youtu.be/WjvUd4Q67nQ 

DIN-DON Gradec

Imate pitanja

Za sve nejasnoće, upite, pohvale i prijedloge budite slobodni kontaktirati nas.

Veličina fonta
A A A
Disleksija
Kontrast